Afbeelding “ABB Op Maat dacht in alles mee en ging zeer zorgvuldig te werk”

“ABB Op Maat dacht in alles mee en ging zeer zorgvuldig te werk”

Verkopen of verbouwen? Het is soms een lastige keuze. Je woont heerlijk in je huidige woning, maar duurzaam verbouwen is noodzakelijk. Door pensioen is het kantoor aan huis overbodig en door uitvliegende kinderen is ‘het jasje’ te groot geworden. ABB Op Maat denkt graag mee om van jouw woning weer een passend thuis te maken. Mét oog voor de toekomst!

Zo hebben we in Noordeloos een woonboerderij volledig verduurzaamd. De begane grond wordt momenteel bewoont en er is een praktijkruimte. Op de eerste verdieping is een kantoor gesitueerd. In meerdere fases, om de bewoners zoveel mogelijk te ontzien, zijn de lichtkoepels uit het dak verwijderd en extra zonnepanelen geplaatst op het schuine dak, is er een grondgebonden waterpomp geïnstalleerd en is de verwarming nu volledig gasloos. Daarnaast is de woning optimaal geïsoleerd.

Vooruitdenken

Tot zo ver een vrij klassiek voorbeeld van duurzaam verbouwen. Maar ABB Op Maat kijkt altijd net een stukje verder. Omdat het kantoor op termijn overbodig wordt, komt er een grote ruimte vrij. En aangezien de woning nu al heel riant is, overwegen de bewoners het pand in de toekomst op te splitsen in meerdere appartementen. “Hier hebben we al tijdens de verbouwing rekening mee gehouden”, vertelt onze projectleider Adrie. “Tijdens de werkzaamheden voor de verduurzaming van de woning hebben we het leidingwerk zo aangelegd dat het straks vrij eenvoudig is om de ruimte op te delen in meerdere woonunits. Ook bij installeren van verwarming en ventilatie is hier direct rekening mee gehouden.”

Oplossingsgericht

In zo’n drie jaar tijd is de woning in Noordeloos, door ABB Op Maat én in nauwe samenwerking met Otter Installatie uit Hoogblokland, compleet verduurzaamd. Nadat de bewoners bij een energiecoach advies hadden opgevraagd, klopten ze aan bij Adrie waarmee ze tijdens een eerdere verbouwing/modernisatie van de woning al contact hebben gehad. “Op Maat, en in het bijzonder Adrie, is steeds de spin in het web geweest tijdens de gehele verduurzaming”, vertellen de bewoners. “We hebben bij hem aangeklopt, omdat we alle punten van de verduurzamingscoach graag wilden oppakken, maar het hele project niet konden overzien. Adrie heeft alles op een professionele en nuchtere wijze perfect begeleid.”

Adrie: “We hebben de verduurzaming van de woning bewust in fases gedaan, zodat de overlast voor de bewoonster beperkt en de woning bewoonbaar bleef.” Het startpunt was de vernieuwing van het rieten dak, dat meteen is geïsoleerd en voorzien van extra zonnepanelen en een zonneboiler. Hiervoor moest het hele dak worden verhoogd en de daklijsten rondom worden verbreed. Later zijn alle deuren en een gedeelte van de kozijnen voorzien van triple glas. Een flinke onderneming was de grondgebonden warmtepomp die speciaal op maat gemaakt moest worden en waarvoor zelfs de wenteltrap doorgezaagd moest worden. “De warmtepomp zou in de kelder geïnstalleerd worden, maar de buffervaten waren te groot voor de trapopening.  Daarom hebben we een deel van de trap verwijderd. Dit stuk is weer teruggeplaatst en is nu demontabel.”

Die zorgvuldigheid en oprechte betrokkenheid maakt ABB Op Maat een prettige partij om mee te werken

Toekomstbestendige woning

Begin 2024 is het nieuwe warmte-terugwin ventilatiesysteem geïnstalleerd en daarmee is de gehele verduurzaming van de woning zo goed als afgerond. Een flinke investering waarbij de bewoners voornamelijk oog hadden voor de toekomst. “De oude manier van denken bij verduurzaming is ‘over hoeveel jaar heb ik die zonnepanelen of die warmtepomp eruit’?”, vertellen ze. “Wij vinden dat er een nieuwe manier van denken moet komen die voornamelijk gericht is op het toekomstbestendig maken van je woning en het zo klein mogelijk houden van je footprint. Dat is voor ons heel belangrijk.”

“Wat wij in het gehele traject van de verduurzaming van onze woning als zeer prettig hebben ervaren is dat ABB Op Maat in alles meedacht en zeer zorgvuldig te werk ging”, vervolgen de bewoners. “Van vergunningaanvragen en het afstemmen en inplannen van alle betrokken partijen; in alles heeft ABB Op Maat ons volledig ontzorgt. Ook in de afwerking en verfijning werd goed meegedacht. Timmerman Ruud heeft hier veel gedaan en kwam met goede ideeën die hij direct voor ons kon uitvoeren. Denk aan het maken van deurtjes in schotten zodat we opeens veel meer opbergruimte hadden. Het is fijn dat hier meteen tijdens de verbouwing aandacht voor is. Die zorgvuldigheid en oprechte betrokkenheid maakt ABB Op Maat een prettige partij om mee te werken.”

Ook duurzaam verbouwen?

Heb je ook (ver)bouwplannen en ben je op zoek naar een partij die je van A tot Z kan begeleiden in dit traject? Of het nu gaat om het compleet verduurzamen van je woning of een nieuwbouw villa waarin alle duurzame technologieën zijn meegenomen; ABB Op Maat neemt al jouw zorgen uit handen en bezorgt jouw het duurzame huis van dromen! Neem contact op via 0184 – 495 495 of mail naar opmaat@abbbouwgroep.nl.

Ervaringen